Home NEWS
NEWS


Άυλη πολιτιστική κληρονομιά και νέες τεχνολογίες: Το παράδειγμα του χορού PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Wednesday, 12 April 2017 00:00

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου i-Treasures (www.i-treasures.eu), το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης σας προσκαλεί σε μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα τη χρήση νέων τεχνολογιών πληροφορικής για την καταγραφή, την ανάλυση, την εκμάθηση και τη διάδοση πολύτιμων εκφράσεων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, με έμφαση στο χορό.

Άυλη πολιτιστική κληρονομιά και νέες τεχνολογίες:

Το παράδειγμα του χορού

Τρίτη 25 Απριλίου 2017, 9:00 πμ

Αμφιθέατρο Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης,

6ο χλμ. Οδού  Χαριλάου - Θέρμης, Θέρμη, Θεσσαλονίκη

 

Πληροφορίες & Δηλώσεις συμμετοχής

Εδώ μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα της ημερίδας.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο. Παρακαλείσθε να αποστείλετε τις δηλώσεις συμμετοχής σας στο e-mail filareti@iti.gr (Δρ. Φιλαρέτη Τσαλακανίδου, Τηλ.: 2310 464160 (εσωτ. 126)) έως την Πέμπτη 20 Απριλίου 2017.

i-Treasures

Το ερευνητικό έργο i-Treasures (Intangible Treasures: Capturing the Intangible Cultural Heritage and Learning the Rare Know-How of Living Human Treasures, FP7-ICT-2011-9-600676-i-Treasures) χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του 7ου Προγράμματος Πλαισίου. Το έργο ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2013 και ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2017.

Η πολιτιστική έκφραση δεν περιορίζεται στην αρχιτεκτονική, τα μνημεία ή τις συλλογές εκθεμάτων. Περιλαμβάνει επίσης άυλες ζωντανές εκφράσεις, οι οποίες προϋποθέτουν γνώση και δεξιότητες, όπως η μουσική, ο χορός, το τραγούδι, το θέατρο ή η χειροτεχνία. Αυτές οι εκδηλώσεις της ανθρώπινης ευφυΐας και δημιουργικότητας αποτελούν την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά που είναι ταυτόχρονα παραδοσιακή, σύγχρονη και ζωντανή, γιατί δεν αναφέρεται μόνο στη γνώση που έχει κληρονομηθεί από τις προηγούμενες γενιές, αλλά επίσης στην ανανέωση των σύγχρονων πολιτιστικών εκφράσεων. Αναφέρεται στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον και είναι πηγή πολιτιστικής ποικιλομορφίας.

Ο κύριος στόχος του έργου i-Treasures είναι η ανάπτυξη μιας ανοιχτής και επεκτάσιμης πλατφόρμας (http://i-treasures.multimedia.uom.gr) που θα παρέχει πρόσβαση σε πόρους άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, θα κάνει δυνατή την ανταλλαγή γνώσης μεταξύ ερευνητών και θα συμβάλλει στη μετάδοση της σπάνιας τεχνογνωσίας από τους ανθρώπους ζωντανούς-θησαυρούς (Living Human Treasures) στους μαθητές τους. Το έργο προχωρά πέρα από την απλή ψηφιοποίηση του πολιτισμικού περιεχομένου και αναπτύσσει καινοτόμες μεθοδολογίες για την ανάλυση, τη μοντελοποίηση και τη μετάδοση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που περιλαμβάνουν:

· Καταγραφή της ανθρώπινης κίνησης, και φωνής και συναισθηματικής κατάστασης με πολλαπλούς αισθητήρες (2Δ/3Δ κάμερες, αισθητήρες υπερήχων, μικρόφωνα, αισθητήρες καταγραφής εγκεφαλικών σημάτων, κ.α.).

· Ανάλυση των σημάτων που καταγράφονται από τους αισθητήρες με χρήση τεχνικών επεξεργασίας εικόνας/σήματος και αναγνώρισης προτύπων με σκοπό την εξαγωγή χαρακτηριστικών χαμηλού και μεσαίου επιπέδου (π.χ. κινήσεις μελών του σώματος,  χειρονομίες, εκφράσεις του προσώπου, κινήσεις των χειλιών, μουσικά μοτίβα, φθόγγους, κ.α.).

· Σημασιολογική ανάλυση του πολιτισμικού περιεχομένου με σκοπό, αφενός, την κατανόησή του με σημασιολογικού όρους και την αποτελεσματική του αναζήτηση και ανάκτηση από βάσεις δεδομένων μεγάλου όγκου, και, αφετέρου, την αξιολόγησή του ως προς τα στοιχεία που το καθιστούν ιδιαίτερο/ξεχωριστό.

· Σχεδιασμός νέων  εκπαιδευτικών εργαλείων για τη διδασκαλία και την εκμάθηση διαφόρων εκφράσεων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

· Ανάπτυξη ηλεκτρονικών μαθημάτων για σπάνιες μορφές πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία ενσωματώνουν νέα εργαλεία, π.χ. εκπαιδευτικά παιχνίδια με 3Δ εικονικά περιβάλλοντα και χαρακτήρες.

· Ανάπτυξη 3Δ διαδραστικών εκπαιδευτικών παιχνιδιών για την εκμάθηση διαφόρων εκφράσεων μορφών άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (χορός, τραγούδι, αγγειοπλαστική) που στηρίζονται σε εμπορικούς αισθητήρες (όπως το Kinect) και τεχνικές αισθητηριο-κινητικής μάθησης.

· Εργαλεία για την αυτόματη σύνθεση μουσικών παραδοσιακών φωνών από στίχους και νότες για την εκμάθηση παραδοσιακών τεχνικών τραγουδιού (Βυζαντινή μουσική, πολυφωνικά τραγούδια από τη Σαρδηνία, κ.α.)

· Ανάπτυξη ενός καινοτόμου άυλου μουσικού οργάνου που μεταφράζει τις χειρονομίες και τα συναισθήματα του χρήστη σε ήχο.

Η χρηστικότητα των τεχνολογιών που αναπτυχθήκαν επιδεικνύεται σε τέσσερα διαφορετικά σενάρια χρήσης: α) σπάνια παραδοσιακά τραγούδια από διάφορες χώρες της Ευρώπης, β) παραδοσιακοί ευρωπαϊκοί χοροί, γ) παραδοσιακή αγγειοπλαστική τέχνη, και δ) σύγχρονη μουσική σύνθεση.

Επιστημονικός υπεύθυνος το έργου είναι ο Δρ. Νίκος Γραμμαλίδης ( This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ), Ερευνητής Β’ στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ. Εκτός από το ΕΚΕΤΑ, στο έργο συμμετέχουν και άλλοι 11 φορείς (ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και εταιρείες) από την Ευρώπη και την  Αμερική.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του έργου (http://www.i-treasures.eu/) , όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε και μερικά ενδιαφέροντα βίντεο για τις τεχνολογίες μας:

· https://www.youtube.com/watch?v=BIWd9c8itF8 (αφιέρωμα Εuronews στο έργο - στα ελληνικά)

· https://www.youtube.com/watch?v=Yyt-FPU_O3Y (γενικό εισαγωγικό βίντεο - στα αγγλικά)

· http://i-treasures.eu/demos (βίντεο για εκπαιδευτικά παιχνίδια και λογισμικό για την ανάλυση διάφορων μορφών άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που αναπτύχθηκαν στα πλαίσια του έργου).

Ιστοσελίδες

· Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης: http://www.certh.gr

· Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών: http://www.iti.gr

· Ιστοσελίδα ερευνητικού έργου i-Treasures: http://www.i-treasures.eu

Πρόσβαση στο ΕΚΕΤΑ: http://certh.gr/43E03C0B.el.aspx

 

Last Updated on Wednesday, 12 April 2017 11:02
 
ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Monday, 13 March 2017 00:00

Εδώ μπορείτε να βρείτε τα τελικά αποτελέσματα της εξεταστικής Φεβρουαρίου 2016-2017.

Οι βαθμοί περιλαμβάνουν και τις εργασίες.

Για ερωτήσεις, σχόλια κλπ. οι ενδιαφερόμενοι μπoρούν να έρθουν στο εργαστήριο την Πέμπτη 16/3/2017, 12:00 - 13:00.

Από τότε και μετά, καμιά τροποποίηση δε θα είναι εφικτή.

Ο διδάσκον

 

Last Updated on Monday, 13 March 2017 13:44
 
ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Tuesday, 07 March 2017 00:00

Οι παρουσιάσεις των εργασιών θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017, στις 19:30, στην αίθουσα Α5.

Οι ομάδες που θα κάνουν παρουσίαση είναι οι εξής:

Ομάδα 3, 6, 9, 11, 12, 13, 15, 16, 17, 18, 19, 22, 24, 27, 30

Κάθε ομάδα, αρχικά, θα πραγματοποιήσει παρουσίαση της συνολικής εργασίας (το PowerPoint που έχει σταλεί) (5 λεπτά) και, στη συνέχεια, θα κάνει επίδειξη του συστήματος (2 λεπτά)

Ο διδάσκον

 

Last Updated on Tuesday, 07 March 2017 13:28
 
ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Tuesday, 10 January 2017 00:00

Πληροφορίες για τις εξετάσεις του μαθήματος Βιοϊατρική Τεχνολογία

Εξεταστέα ύλη:

1) Όλο το βιβλίο του κ. Σεργιάδη εκτός από τις παραγράφους 4.3.4.2, 4.3.4.3 και 4.3.4.4

2) Ότι έχει ειπωθεί πει στο μάθημα και ότι περιλαμβάνουν οι διαφάνειες

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων οι φοιτητές μπορούν να έχουν μαζί τους το βιβλίο του μαθήματος καθώς και τις διαφάνειες των διαλέξεων σε έντυπη μορφή.

Ο διδάσκον

 

Last Updated on Tuesday, 10 January 2017 14:49
 
ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Tuesday, 10 January 2017 00:00

Πληροφορίες για τις εξετάσεις του μαθήματος Βιοϊατρική Τεχνολογία

Εξεταστέα ύλη:

1) Όλο το βιβλίο του κ. Σεργιάδη εκτός από τις παραγράφους 4.3.4.2, 4.3.4.3 και 4.3.4.4

2) Ότι έχει ειπωθεί πει στο μάθημα και ότι περιλαμβάνουν οι διαφάνειες

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων οι φοιτητές μπορούν να έχουν μαζί τους το βιβλίο του μαθήματος καθώς και τις διαφάνειες των διαλέξεων σε έντυπη μορφή.

Ο διδάσκον

 

Last Updated on Tuesday, 10 January 2017 14:49
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 8 of 50